Links vol groene inspiratie

De Vlaamse Volkstuin vzw – vrijwilligersvereniging die het amateur-tuinieren in Vlaanderen organiseert en vormgeeft. De vzw wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, het tuinieren als zinvolle en gezonde vrijetijdsbesteding centraal stellen en de aanleg van volkstuinparken stimuleren.

Biodroom Antwerpen – Biodroom is een gemeenschappelijke moestuin op Linkeroever (Antwerpen) waar mensen samen kunnen tuinieren, workshops volgen, genieten van cultuur, …

Inspiratieboek “Ideeën voor groenere steden en gemeenten in Vlaanderen” – Zaadbommen, groene safari’s, verticale tuinen, groene guerrilla’s en leuke ideeën om ook kinderen mee aan boord te krijgen. Een mooie verzameling van voorbeelden van vernieuwend groen is te vinden in deze publicatie.

Bos+ – Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld.

CSA (Community Supported Agriculture) – Het gaat om een systeem van landbouw gedragen door de gemeenschap. Je koopt verse groenen en fruit rechtstreeks van de boer via zelfoogst (pluktuin) of via samengestelde pakketten. Op de website vind je links naar tuinen / boerderijen die al op deze manier werken (bv. in Leuven, Bierbeek, Pellenberg, …).

De natuurlijke moestuin: blog van Frank Anrijs over tuinieren met de natuur mee in plaats van tegen de natuur in.

Yggdrasil (Vissenaken-Tienen): didactisch-ecologische ontmoetingsplaats voor permacultuur of duurzame landbouw, die in de praktijk wil laten zien hoe je tuin te laten groeien tot een plek om van te genieten, en tegelijk voedsel en kruiden te kweken op een manier die de natuur ondersteunt.Ook voor wie weinig ruimte heeft (stadstuintjes).

MijnGroenidee: ideeënlab voor groenere steden en gemeenten, waar iedereen ideeën kan bijdragen om van alle steden gezonde, verrassende en hartverwarmende plekken te maken. Want groene steden en gemeenten zijn een verademing. De beste ideeën worden jaarlijks bekroond met de MijnGroenidee Award.

Ecofun: blogsite met tips en besprekingen over de duurzame kant van goed leven. De site biedt info in verschillende rubrieken: voeding, recepten, mode, wassen, lichaamsverzorging, kinderen, bouwen en wonen, energie en mobiliteit. Afhankelijk van je woonplaats log je in op een regionale editie.

P.S.: terugkeren naar de homepage doe je door te klikken op ons logo Buurtgroen Tienen