Natuur op school

©basisschool Via Immac

©basisschool Via Immac

Eind maart (excuses voor de late berichtgeving!) kreeg de Tiense basisschool Via Immac een subsidie* toegekend door de provincie Vlaams-Brabant voor de aanleg van 10 schoolmoestuintjes. Met dit project wil de school verder inzetten op het thema ‘natuur op school’. Er is voor elk van de 10 klassen (incl. de kleuterklassen) een moestuintje voorzien. Er zal worden getuinierd in houten palloxen.

Leerlingen krijgen door de tuintjes de kans om te ontdekken hoe alles in mekaar zit. Ze ervaren wat het is om iets te zaaien en tot leven te zien komen én om iets te doen met de oogst, bv. pompoenen kweken om pompoensoep te maken.
Bovendien kan er via de tuintjes ook een link gelegd worden met het thema mobiliteit: we maken bv. geen tomatensoep in de winter, want dan zijn er bij ons geen tomaten. Die moeten nl. van te ver aangevoerd worden. De leerlingen leren dus welke groenten in welke seizoenen beschikbaar zijn.
De tuintjes zullen ook zo ingericht worden dat ze kunnen dienen als natuurlabo op vlak van plantjes, vogels, insecten, … Er kan dan ook worden gelinkt naar het thema techniek: timmeren aan een vogelhuisje, gaatjes boren voor een insectenhotel, …
Het beloven boeiende en diverse tuintjes te worden, waar de leerlingen op een leuke manier heel wat van kunnen opsteken.

Ziezo, nu weet je meteen waarom je kind sinds kort met vuile handen en voeten thuis komt van school! Voor meer info over de schoolmoestuintjes kan je terecht bij directeur Serge Hiroux (016-82 31 40).

* Via de subsidie ‘Natuur op school’ ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant scholen die willen werken aan natuur-educatieve projecten op hun school, want spelen én aandacht voor natuur en biodiversiteit gaan hand in hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *