Meer groen: wat kan je zelf doen?

©ecohuis.antwerpen.be

©ecohuis.antwerpen.be

Groen maakt een stad veel aangenamer en gezonder om in te leven. Verschillende onderzoeken toonden reeds aan dat een buurt leefbaarder wordt als er meer groen komt. Een buurt met groen (bomen, bloemen, planten) is veel aangenamer dan alleen maar stenen, beton, asfalt, … Groen heeft positieve effecten op de gezondheid van stadsbewoners.

Is je buurt niet zo groen? Geen zorgen, want je kan hier ook zelf iets aan doen. Door de aanleg van een geveltuintje bijvoorbeeld. De stad Tienen voorziet in een reglement voor de aanleg van een geveltuintje.
Bovendien engageert de Milieuadviesraad Tienen (MAR) zich om in het voorjaar van 2014 inwoners die geïnteresseerd zijn in gevelgroen te informeren en te begeleiden. Via een berichtje naar gevelgroentienen@gmail.com, kan je je opgeven als geïnteresseerde voor info over en/of aanleg van een geveltuin. Er wordt dan in het voorjaar van 2014 contact met je opgenomen.

Wil je graag aan de slag, maar mis je nog wat inspiratie? Neem dan zeker ook eens een kijkje op de volgende websites voor voorbeelden uit:

  • de wijk Brugse Poort in Gent (waar Piet in zijn wijk grauwe voorgevels aankleedt met eetbare gevelplanten);
  • Antwerpen (waar je ook een brochure met tips en trucs voor het aanleggen van een geveltuin kunt downloaden);
  • de Uitvinderswijk in Den Haag (met een website vol tips onder het motto “Meer groen? Zelf doen!” of hoe je je eigen straat, buurt of wijk kan aanpakken);
  • Utrecht voor vergroening van buurten mét actieve steun van de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *